“Vluchten vergelijken, hotels zoeken, een lijstje aanleggen van must-sees en to-do’s: niet iedereen heeft de tijd en het geduld om urenlang online op zoek te gaan naar de beste vakantiedeal. En als bij aankomst dan nog blijkt dat het hotel verder van de zee ligt dan gedacht, begint je vakantie in mineur”, schrijft Het Laatste Nieuws.
Wie zelf tot in de kleinste details een reis wil plannen en meerdere opties wil vergelijken is algauw enkele avonden zoet. Heb je geen zin of tijd om dit uit te pluizen, of wil je gewoon simpelweg hélemaal zorgeloos reizen, dan blijft je lokale reisagent de beste keuze.
Het Laatste Nieuws: “Om een voorbeeld te geven: in Cancun, in het oosten van Mexico, zijn er een Sheraton-hotel, twee Iberostars en twee Marriotts. Allemaal zijn het viersterrenhotels die er even goed uitzien. Maar het internet vertelt je niet dat het ene verblijf vol Russen zit en het andere vol Britten. Dat weet een reisagent dan weer wel. Hij kan voor een heel andere reisbeleving zorgen”, aldus Koen Van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR).”
Nichereizen
Wil je liefst van al een volledige reis op maat? Die valt online niet altijd makkelijk te boeken. Ook wie een meer unieke / uitzonderlijke beleving zoekt, is persoonlijker geholpen bij de lokale reisagent.
Het Laatste Nieuws: “Neem bv. paardrijvakanties, cruises aan boord van een vrachtschip of een culinaire reis. Daarin schuilt het verschil met de grote touroperators: zij vertrekken vanuit een product – een vliegtuig of hotel dat snel gevuld moet worden -, de lokale reisagent vanuit de klant.”
Lessen uit Thomas Cook
Het Laatste Nieuws: “Er speelt nog een belangrijk aspect mee om voor een reiskantoor te kiezen: zekerheid, of liever, zorgeloosheid. Loopt er iets mis met een reservatie op Booking.com, dan zie je je centen nooit terug. Mensen willen bewuster en geruster reizen, zeker na wat er met Thomas Cook is gebeurd.” Zo vragen veel vakantiegangers bij het boeken van een reis vandaag uitleg over het Garantiefonds Reizen, dat schadevergoedingen uitbetaalt na een eventueel faillissement.